Mi az a bodywork?

Hogy működik a módszer?

A bodywork egy testből kiinduló csoportos mozgásterápiás módszer, melyben nem előre meghatározott mozdulatok érzelmi és mentális hatásait tapasztaljuk úgy, mint a jógában. A sorrend fordított: testérzeteink és érzelmeink mozdítják a testünket szabadon. A bodyworkben – csakúgy, mint különféle meditációs és mindfulness gyakorlatokban – a hangsúly a jelen pillanat érzékelésén van. És a jó hír: tánctudás sem szükséges hozzá.

 

Bodywork folyamatok során nem teljesítendő feladatokat kapunk, hanem improvizatív helyzetekbe és szituációkba kerülünk, amelyek felszínre hozzák önismereti témáinkat. A megajánlott gyakorlatoknak köszönhetően felismerhetjük szerepeinket, automatikus – és sokszor gátló – működési mechanizmusainkat. Helyet kaphat egy out-of-box rálátás magunkra és környezetünkre is, és ami a legfontosabb: megtanulhatunk egy önazonosabb működésmód felé mozdulni.

 

Mivel nem szavakkal, hanem a testünkkel dolgozunk, olyan mély, belső és tudattalan mintákra és működési módokra láthatunk rá, amelyek preverbális életszakaszunkban alakulhattak ki, és amelyekre épp emiatt kognitív-verbális eszközökkel rá sem láthatunk. A módszerben egyaránt hangsúlyt kapnak az egyéni és interperszonális témák is.

 

Hogy zajlik egy alkalom?

 

  • egyénileg, párban, pár fős csapatokban, csoport egészében
  • a résztvevők nem használnak szavakat
  • a csoportvezető verbális instrukciókkal támogatja a folyamatokat
  • a megéléseket zenei kíséret segíti
  • a foglalkozás elején és végén verbális megosztások támogatják az élmények tudatosítását, illetve azok átültetését a munkahelyi mindennapokba

 

 

Mit fejleszt a bodywork?

A bodywork módszerét két nagy, egymással szorosan összefüggő területen használhatjuk:

Tudatosság

 

Tudatosságunk, ezen belül is jelen- és testtudatosságunk fejlesztésének köszönhetően hatékonyabban küzdhetünk meg az adott pillanat kihívásaival, javulni tud teljesítményünk, társas kapcsolataink minősége és közérzetünk is. Egy 2016-os tanulmány több kutatás rendszerezésével mindezt alá is támasztja:

Teljesítmény

Azáltal, hogy a testérzeteinkre figyelünk, megérkezünk a jelenbe, figyelmünk tudatossá válik. Ez a tudatosság stabil figyelemre ösztönöz a munkavégzés során is. A gyakorlatok hozta felszabadultság is hozzájárulhat a jobb teljesítményhez.

Társas kapcsolatok

Nagyobb (test)tudatosságunknak köszönhetően figyelmesebben tudunk másokat meghallgatni, ítélkezésmentesen közelíthetjük meg konfliktushelyzeteinket, könnyebben válthatunk nézőpontot, ami jól jöhet döntéshozatal, nézeteltérés vagy akár sales-tevékenységek során is.

Közérzet

Minden fizikai aktivitás – így a bodywork is – oldja a stresszt és csökkenti a kiégés tüneteit. Mivel egyfajta flow-élményt tapasztalhatunk a szabad és improvizatív mozdulatok közben, teret kap a kreativitás és az “out-of-box” gondolkodás is.

 

Önismeret

 

Sokan tapasztaljuk azt, hogy egyszerűen nem értjük, miért viselkedünk egy bizonyos helyzetben így, vagy reagálunk egy helyzetre úgy. Ennek gyakran az az oka, hogy nem verbális területeken és/vagy preverbális életkorban értek minket bizonyos hatások, melyeket leghatékonyabban éppen ezen a szavak nélküli síkon tudunk kezelni.

 

Az összes tapasztalásunk a testen keresztül történik, itt dolgozzuk fel élményeinket, és itt tároljuk tudatos, illetve tudattalan viselkedésmintáinkat és emlékeinket is. A test egy érzékszerv, mellyel érezni tudjuk, mi történik bennünk és körülöttünk. Ha újra megtanulunk kapcsolódni a testünkben felbukkanó érzésekhez és érzetekhez, és tudjuk értelmezni ezeket a jelzéseket, akkor az automatizmusok kevésbé határozzák meg a döntéseinket, reakcióinkat és cselekedeteinket. Éberebb és érettebb jelenlétünknek köszönhetően tehát egy önazonosabb és hatékonyabb működési módra kapcsolhatunk.

A bodywork jól használható az alábbi célterületeken:

Bizalom – Énhatárok
Kontroll – Rugalmasság
Stresszoldás – Egyensúly
Reziliencia – Megküzdés
Asszertivitás – Önbizalom
EQ – Értő figyelem
Produktivitás – Energia
Intuitív döntéshozás

 

A bodywork elnevezésű tánc- és mozgásterápiás módszert Magyarországon fejlesztették ki, ami azóta a Bodywork Egyesület égisze alatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Csoportvezetőink mindegyike az Egyesület alapító tagja, illetve végzett hallgatója.